Kommande veckan handlar #bloggduell om socialförsäkringar & a-kassa

Det finns många som har åsikter om dagens socialförsäkringar. Många vill gå tillbaka till det som var innan 2006, det vill inte jag. Istället skulle jag vilja se en tydligare sjukförsäkring och a-kassa. Detta för att individen skall kunna ta eget ansvar där det behövs. Idag är det så tvetydigt vad som verkligen gäller så det blir nästintill omöjligt att på förhand veta vad jag som individ själv måste ta ansvar för.

Dagens sjukförsäkring är ett enda stor experiment av ”Trial and error” med andra utsatta människor. Är det verkligen värdig ett land som Sverige?

När det skall diskuteras sjukförsäkring är det väldigt många idag som hänvisar till att det inte går att se till ”enskilda fall”. Fast hur många ”enskilda fall” måste till för att det skall bli en grupp? Diskussionen om enskilda fall visar och att vi har svårt att se till individen, oavsett politisk färg. Det är lättare att skjuta saken under mattan genom att skylla på att det bara är enskilda fall som klagar… Tyvärr löser man inte problemet  i sak på det sättet.

Almega har tidigare lyft fråga om en allmän omställningsförsäkring. Även jag har motionerat om detta genom mitt tidigare medlemskap i Centerpartiet.

Unionen vill ha höjt tak, vilket inte är helt fel ute. Det p.g.a. att ersättningarna ligger kvar på samma nivå som 2002 i bl a a-kassan. Samtidigt finns det kilar som gör att de som idag är ”mellan två jobb” har svårt att ta små steg till att bli självförsörjande.

Comments

Kommentera