Vi behöver fler typer av jobb och sjyssta villkor

När jag igår hörde vår statsminister sitta och försvara sina åtgärder för att få fler i jobb i Agenda så funderade jag på om det verkligen var samma verklighet vi lever i. För det var en mycket verklighetsfrämmande Fredrik Reinfeldt (M) som satt där och försvara sina egna åtgärder som idag skapar stor arbetslöshet hos väldigt breda grupper.

Det är idag svårt att anställa de som varit borta länge från arbetsmarknaden eller aldrig kommit in, tröskeln in är hög för fler än ungdomar. Trots detta så riktar idag våra politiker sig enbart åt de under 26år. Det kallas populism i mina ögon.För mig är alla lika värda och alla skall kunna jobba så mycket de själva vill. Sedan har vi problematiken att idag är regelverket som styr olika typer av ersättningar och stöd inte syncade så det är lätt att hamna mellan stolarna för den enskilde, vilket sätter fingret på integritet och rättssäkerhet.

Vi kan se att idag är utbudet på arbetskraft stor, den har t o m ökat efter att regeringen gjort att fler kan räknas som arbetssökande. Att detta utbud som idag finns inte matchar det som efterfrågas är i sak det stora grundproblemet. Sedan är jag ganska säker på att många arbetsgivare skulle hitta det man söker, bara de orkade leta mer än på samma sida om floden som man själv står.

En av de saker som skulle vara en möjlighet är att som ett komplement till dagens praktikplatser så skulle vi behöva introduktionsersättningar för de som varit borta länge. Har en ide på hur detta skulle kunna utformas, men det tar jag IRL (in real life) med den som är intresserad.

Vi skulle behöva rikta åtgärder till de grupper som vill in på arbetsmarknaden, inte ha lika mycket generella åtgärder som ligger under Arbetsförmedlingen idag. Vi måste börja se att myndigheten Arbetsförmedlingen är ett av de problem idag som finns för att det skall kunna gå snabbt mellan att byta jobb eller få sitt första. De klarar helt enkel inte sitt uppdrag, eller kanske gör de det, men har fel uppdrag. Hur man ser på detta beror på vad man har för syn rent politiskt. Själv är jag övertygad om att de har ett för brett uppdrag idag.

När Mary X Jensen skriver att vi ägnar för mycket tid åt systemet så kan jag hålla med henne, men hon missar ändå målet. För vi måste diskutera systemet om vi skall kunna göra något åt det. Vi kan inte likt StureplansCentern säga att systemet är fel och sedan enögt hävda att det skall avskaffas. Den typen av argumentation blir inte trovärdig.

Många företag behöver idag färre och färre som gör mer och mer. En av de är Bold Printing Group, som ett exempel. Detta gör att vi måste få fler som kan anställa i olika former.

Kommentera